Erdei iskola

Az erdei iskoláról

Az erdei iskolát a sástói ifjúsági táborban rendezzük meg. Az ötnapos tábor során a gyerekek hat rajba sorolva hat foglalkozáson vesznek részt. A rajokat az osztályszerkezet teljes fellazításával alakítjuk ki, annak érdekében, hogy az egyazon évfolyamra, de más-más osztályba járó gyerekek megismerhessék egymást. A foglalkozások egy-egy kisebb (3-5 km-es) gyakorlótúra közben teljesíthetők (nagyjából biológia, kémia, földrajz, tájékozódási ismeretek, játék a természetben, képzőművészet, illetve részvétel valamilyen közérdeket szolgáló erdei munkálaton: patakmeder-tisztítás, régészeti feltárás stb.). A gyerekek az éjszakát a tábor faházaiban, illetve (helyszűke miatt, illetve az ilyen jellegű élmények biztosítása végett) egy-egy alkalommal sátorban töltik. A sátorozók feladata az éjszakai őrség biztosítása. (Volt, hogy az őrség rossz szándékú behatolót fogott, tehát nem csak játékról van szó!)

Kiegészítő programként éjszakai túrát, lövészetet, táncházat, vetélkedőt, csillagászati bemutatót szervezünk, a végén egy vizsgának is tekinthető akadályversenyt szervezünk, míg utolsó este, ahogy kell, tábortűz mellett összegezzük a történteket.

A tábor fontos jellemzője, hogy nem nézünk tévét, DVD-t, abból a megfontolásból, hogy a gyerekek teljes figyelmükkel a környezet, illetve egymás felé forduljanak. Minthogy a táborban egymást kergetik az események, ezekre az eszközökre nincs is igazán igény.

Élet az erdei iskolában

Utazás, érkezés, tábornyitás

A felszerelést a szülők szállítják fel Sástóra autóval, osztályonként. Mi Füredig kisvonattal megyünk, utána felsétálunk Sástóra - ez amolyan bemelegítő gyalogtúra.

A táborba érkezve megtörténik a szállás elfoglalása, majd a tábornyitó ünnepség. Ez zászlófelvonással indul, majd elhangzanak a legfontosabb tudnivalók.

Az elhelyezés faházakban történik. A táborozók negyede azonban minden éjjel sátorban alszik - ők biztosítják az éjszakai őrséget is.

Minden nap reggeli tornával indul (gimnasztika és futás).


Utolsó módosítás: 2020. február 20., csütörtök, 09:00